Skip to main content

GLAUCOOM

Categorie: Category

Glaucoom of groene staar is een aandoening van de oogzenuw. Hierbij sterven er geleidelijk meer en meer oogzenuwvezels af, wat kan leiden tot onomkeerbare defecten in het gezichtsveld. Op lange termijn kan dit evolueren naar een tunnelzicht en kan blindheid ontstaan. Als patiënt merkt u de symptomen pas vanaf een vergevorderd stadium. Daarom is tijdige opsporing/screening van belang. Een jaarlijks oogonderzoek is aangeraden voor alle personen met een verhoogd risico.
Glaucoom bestaat in twee vormen; open hoek glaucoom en gesloten hoek glaucoom.

Open hoek glaucoom is de meest voorkomende, vaak chronische vorm van glaucoom. Geleidelijk ontstaat er aantasting van de oogzenuw door een een hoge oogdruk. Dit ontstaat door een onevenwicht tussen aanmaak en afvoer van het oogkamervocht. Doordat de druk binnenin het oog te hoog is, is er een verminderde bloeddoorstroming naar de oogzenuw. Hierdoor worden zuurstof en voedingsstoffen minder goed aangevoerd, waardoor de zenuwvezels afsterven.

Gesloten hoek glaucoom kent zowel een acuut als een chronisch verloop.
Bij een acuut (gesloten hoek) glaucoom ontstaat er op zeer korte tijd een erg hoge oogdruk ten gevolge van een plots volledig gesloten voorste oogkamer en dus ook een afgesloten afvoer van het oogkamervocht. Dit gaat gepaard met een plotse hevige pijn, slecht zicht, een rood oog en misselijkheid.
Een YAG-iridotomie kan in bepaalde gevallen door uw oogarts aangeraden worden ter preventie van deze oogheelkundige urgentie.

Bij de chronische vorm ontstaan er kleine kortstondige episodes van eventueel een rood oog, ongemak, witte kringen rondom lichtbronnen (halo’s), daling van gezichtsscherpte en hoofdpijn.

Familiale voorgeschiedenis van glaucoom, leeftijd, hoge bijziendheid, bepaalde geneesmiddelen (zoals cortisone), hart-en vaatziekten en Afrikaanse origine zijn de belangrijkste risicofactoren.

Bij onderzoek naar glaucoom voert de oogarts de volgende onderzoeken uit: het meten van de dikte van het hoornvlies, oogdrukmeting, gezichtsveldonderzoek en aspect van de papil of oogzenuw, alsook de voorkamerhoek.

Behandeling van glaucoom is mogelijk met oogdrukverlagende druppels en/of medicatie. Indien de oogdruk hiermee nog niet onder controle is, kunnen laserbehandelingen of chirurgische ingrepen nodig zijn om gezichtsveldverlies tegen te gaan.

Leave a Reply