Skip to main content

OOGMETING

Categorie: Category

The eyes are the window to your soul.
– William Shakespeare

Het menselijke oog is een zintuig dat gebruik maakt van licht om een beeld door te geven aan de hersenen.

We ZIEN door een samenwerking tussen de ogen en hersenen.
De vier meest voorkomende refractie-afwijkingen zijn:

– Bijziendheid of myopie
– Verziendheid of hypermetropie
– Astigmatisme
– Ouderdomsverziendheid of presbyopie

Emmetropie: Bij een normaal oog komt het licht binnen en worden de stralen gebroken zodat het brandpunt precies op het netvlies valt. U heeft dan geen bril nodig.

Myopie: Bij een bijziend oog valt het brandpunt van de stralen voor het netvlies waardoor een wazig beeld ontstaat. U heeft dan een bril of lenzen nodig met negatieve sterkte.

Hypermetropie: Bij een verziend oog valt het brandpunt van de lichtstralen achter het netvlies waardoor een wazig beeld ontstaat. U heeft dan een bril of lenzen nodig met positieve sterkte.

Bij astigmatisme is de vorm van het oog niet mooi rond maar heeft het de vorm van een rugbybal, hierdoor kan het beeld ook onscherp zijn en heeft u brilglazen nodig met cilinder of torische contactlenzen.

Presbyopie: Bij ouderdomsverziendheid wordt de kwaliteit van het dichtbij zien slechter. Door de leeftijd vermindert de elasticiteit van de ooglens en kan het oog niet goed meer accommoderen. Dit kan verholpen worden door het dragen van een leesbril of door een positieve additie toe te voegen aan een reeds bestaande brilcorrectie / multifocale bril.

Dr Verhelst helpt u graag met een voorschrift voor uw bril of lenzen.

Leave a Reply